Trudniej rzucić lighty

1 lipca 2006, 12:27

Ludzie, którzy palą papierosy typu light, wierząc, że w ten sposób mniej szkodzą swojemu zdrowiu, mają w rzeczywistości o 50% niższe szanse na rzucenie nałogu niż zwolennicy zwykłych papierosów. Uzyskane wyniki pokazują, jak szeroko rozpowszechnione są fałszywe przekonania o tzw. lightach.



Można oszukać skaner tęczówki

26 lipca 2012, 18:23

Podczas konferencji Black Hat zademonstrowano sposób na oszukanie jednego z najskuteczniejszych zabezpieczeń biometrycznych - skanera tęczówki


Usunięcie starych komórek metodą na zwyrodnienie stawów?

14 czerwca 2017, 11:19

Usunięcie komórek starych (ang. senescent cells, SnCs), które akumulują się w różnych tkankach ssaków, znacząco opóźnia początek chorób wieku podeszłego. Międzynarodowy zespół zaprezentował substancję, która potencjalnie mogłaby zostać lekiem na związane z wiekiem choroby degeneracyjne stawów. Wybiórczo niszczy ona SnCs.


Szczepionka na otyłość

1 sierpnia 2006, 11:50

Wykorzystując technikę opracowaną pierwotnie do walki z uzależnieniem od leków, chemik Kim Janda i jego zespół opracowali szczepionkę, która ma przekonać układ odpornościowy, że grelina (wywołujący uczucie głodu hormon wydzielany przez pusty żołądek) jest obcym antygenem. Manipulując cząsteczką greliny i łącząc ją z białkiem transportującym oraz adiuwantem (lekiem wspomagającym), ekipie badawczej udało się opracować 3 potencjalnie skuteczne wersje szczepionki.


Zęby, które nie łamią się dzięki giętkiej wstawce

20 sierpnia 2012, 11:59

Niektóre zbrojnikowate (Loricariidae) mają giętkie zęby. Ponieważ ryby te żywią się zeskrobywanymi ze skał i innych twardych powierzchni glonami, ogranicza to ryzyko uszkodzenia wyposażenia aparatu gębowego.


Pierwszy dowód na istnienie mikrobiomu oka

12 lipca 2017, 11:32

Przez działający przeciwbakteryjnie film łzowy powierzchnia oka ssaków jest bardzo nieprzyjaznym dla mikroorganizmów środowiskiem. Okazuje się jednak, że istnieje bakteria, która tu stale występuje, można więc mówić o mikrobiomie oka.


Grzyby w kawie

29 sierpnia 2006, 12:04

Brazylijska uczona twierdzi, że za olbrzymie zróżnicowanie smaków i aromatów kawy odpowiedzialne są... grzyby. Doktor Martha Taniwaki z Brazylijskiego Instytutu Technologii Żywności zaprezentowała wyniki swych badań podczas Międzynarodowej Konferencji Mykologicznej.


Wiedzą jak zbudować kryształ czasoprzestrzenny

25 września 2012, 11:14

Zespół pracujący pod kierunkiem uczonych z Lawrence Berkeley National Laboratory opracował właśnie eksperymentalny projekt takiego kryształu. Miałby on bazować na elektrycznej pułapce jonowej oraz prawie Coulomba i odpychaniu się cząstek o jednakowym ładunku.


Kompleks polifenolu z herbaty i polimeru glukozy hamuje tworzenie naczyń dla nowotworu

10 sierpnia 2017, 16:07

Kompleks polifenolu i polimeru glukozy wytarzanego ze śluzu pokrywającego komórki bakterii Leuconostoc mesenteroides zaburza tworzenie naczyń krwionośnych, które wspierają wzrost nerwiaka zarodkowego.


Roztocze uszkadzają skórę

30 września 2006, 10:45

Jak wykazały badania prowadzone na myszach, odchody pozostawiane na naszej skórze przez roztocze czynią ją bardziej przepuszczalną dla różnego rodzaju alergenów i innych substancji drażniących.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy